Vječno pitanje: kuća ili stan

Je li bolje kupiti kuću ili stan? Oba odgovora mogu biti točna, a konačno rješenje ipak ovisi o željama, potrebama, mogućnostima, te načinu života svakog pojedinog kupca.

Ukoliko je početna cijena nekretnine kupcu primarni kriterij za donošenje odluke, valja računati kako će za istu svotu vrlo vjerojatno dobiti više kvadrata kuće nego stana. Naime, na oglasniku Crozilla.com tijekom prosinca 2019. su oglašavane cijene stanova bile 22,4 posto više od cijena kuća. Odluka, unatoč višoj cijeni, ipak češće prevagne na kupnju stana, te i podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su stanovi još uvijek traženiji nego kuće.

Porastom cijena, ali i obujma prodaje, sve je teže pronaći kvalitetan stan u realnim cjenovnim okvirima, a njihove su vrijednosti tijekom prosinca 2019. na oglasniku Crozilla.com dodatno porasle za 3,1 posto, dok cijene kuća ipak bilježe manji porast te su na godišnjoj razini bile 1,6 posto više.

Najtraženiji grad za kupnju stanova u prosincu je na oglasniku Crozilla.com bio Zagreb u kojem su vidljive značajne razlike u cijenama: za kvadratni metar stana u prosjeku se tražilo 2082 eura, a za kuće 738 eura manje.

Promjene kao posljedica Korona krize

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su kuće tijekom travnja u prosjeku bile oko 24 posto jeftinije nego stanovi, a najveća razlika u njihovim cijenama zabilježena je u Opatiji i Zagrebu.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su cijene zagrebačkih kuća u prosjeku oglašavane po 1361 euro što je čak 774 eura po kvadratu jeftinije od stanova.

Globalna pandemija korona virusa u relativno je kratkom vremenu promijenila načine života većine stanovnika, a promjene je donijela i na tržištu nekretnina. Kvaliteta života u izolaciji za vrijeme pandemije bitno se razlikovala onima koji žive u stanovima ili u kućama. Više kvadrata, u takvim razdobljima predstavlja i više slobode. Veća stambena površina, te vlastita okućnica i po mogućnosti i vlastiti vrt u tom su razdoblju predstavljali i veću zonu kretanja unutar sigurnih granica.

Izvorni članak: crozilla.com